Projekteringsskedet i en byggnads liv
Nu ska byggidén omsättas till mer detaljerade handlingar, som ritningar och beskrivningar. Här fördjupas också byggherrens samarbete med kommunens byggnadsnämnd för att få bygglov och startbesked.
Krav, behov och önskemål
I projekteringen ska byggherren förtydliga hur byggnaden kommer uppfylla de krav, behov och önskemål som ställs. Kraven, behoven och önskemålen konkretiseras i ritningar, beskrivningar och utredningar som tas fram. För de flesta byggnader krävs det att byggherren anlitar projektörer inom olika områden, exempelvis brandsäkerhet, arkitektur, fuktsäkerhet, geoteknik och akustik.
I projekteringen måste hänsyn tas till platsens förutsättningar, som bullerutsatt läge, markförhållanden, markföroreningar, översvämningsrisker och väderutsatt läge. Alla aspekter måste tas med i riskbedömningarna för att minska risken för fel, brister och skador i den färdiga byggnaden.
Offentligrättsliga krav enligt PBL
Det finns generella offentligrättsliga krav i plan- och bygglagen (PBL), till exempel på placering och utformning av byggnader och omgivningspåverkan. I PBL finns även tekniska egenskapskrav och krav på användbarhet. Exempel på sådana krav är bärförmåga, bullerskydd, fuktsäkerhet, brandskydd, tillgänglighet, luftkvalitet och ljus. Detta är samhällets krav på den lägsta godtagbara nivå som byggnaden måste nå upp till. Om det finns en detaljplan eller områdesbestämmelser så finns det också offentligrättsliga krav som är bundna till platsen som byggnaden ska placeras på.
Andra offentligrättsliga krav
Det finns även andra offentligrättsliga krav än PBL som är viktiga att känna till. Vilka kraven är kan bero på vilken typ av byggnad det är eller vilken verksamhet som ska bedrivas i byggnaden. Exempel är krav i miljöbalken, livsmedelslagen, lagen om klimatdeklaration och lagen om skydd mot olyckor.
Civilrättsliga krav
Byggherren ställer krav utifrån sina behov och önskemål. Det kan vara krav på speciell utformning, materialval eller beständighet. Byggherren kan också ställa högre eller fler krav än de krav samhället har, till exempel på energianvändning, hållbarhet eller inomhusmiljö. Avtalen med de olika aktörerna är en viktig del av de civilrättsliga kraven och kontrolleras inte av byggnadsnämnden.