Exempel på annan lagstiftning

Utöver PBL finns det flera andra lagar som är bra att känna till i projekteringsskedet. Byggnadsnämnden ska informera byggherren om åtgärden behöver till exempel tillstånd, dispens eller ska anmälas till någon annan myndighet.

Byggherren ansvarar för att alla nödvändiga tillstånd finns på plats och att anmälningar har gjorts innan bygget kan påbörjas. Byggherren är också ansvarig för att eventuella villkor i dem följs. Observera att byggnadsnämnden bara är skyldig att informera om de tillstånd och dispenser som berör andra myndigheter. Byggherren måste själv ta reda på om det krävs några andra tillstånd, till exempel från fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Här får du exempel på några av dessa lagar och relevanta vägledande myndigheter.

Arbetsmiljölagen

Syftet med lagen är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. I reglerna finns det bland annat föreskrifter om hur en arbetsplats ska vara utformad och krav på systematiskt arbetsmiljöarbete för att undvika skador.

Byggherren ansvarar för att utse en byggarbetsmiljösamordnare för själva projekteringen (Bas-P). Byggarbetsmiljösamordnaren och byggherren har gemensamt ansvar för arbetsmiljöfrågorna i det kommande bygget. De ska planera hur arbetet ska planeras för att undvika arbetsmiljörisker.

Vägledande myndighet och tillsynsmyndighet är Arbetsmiljöverket där du kan läsa mer om vilka regler som gäller.

Diskrimineringslagen

Syftet med lagen är att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter. Lagen är viktig att känna till exempelvis vid uthyrning av hyreslägenheter.

Tillsynsmyndighet är Diskrimineringsombudsmannen. Läs mer om reglerna på Diskrimineringsombudsmannens webbsidor.

Elsäkerhetslagen

Syftet med lagen är att främja hög elsäkerhet och minska risker för att el orsakar personskada eller sakskada.

Vägledande myndighet och tillsynsmyndighet är Elsäkerhetsverket. Du kan läsa mer om reglerna på Elsäkerhetsverkets webbsidor.

Lagen om brandfarliga och explosiva varor

Syftet med lagen är att hindra, förebygga och begränsa olyckor och skador orsakade av brandfarliga eller explosiva varor. För vissa brandfarliga eller explosiva varor krävs det tillstånd.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för vägledning kring reglerna. Du kan läsa mer på MSB:s webbsidor. Tillsynsmyndighet är kommunerna men uppgiften kan vara delegerad till räddningstjänsten.

Lagen om energimätning i byggnader

Syftet med lagen är att öka incitamentet för slutanvändare att minska energianvändningen i byggnader. Energikostnader ska kunna fördelas efter faktisk energianvändning genom energimätning i enskilda lägenheter.

Vägledande myndighet är Boverket. Du kan läsa mer om reglerna på Boverkets webbsidor. Tillsynsmyndighet är landets kommuner.

Lagen om klimatdeklarationer

Syftet med lagen är att byggnader ska klimatdeklareras för att minska klimatpåverkan när byggnader uppförs.

Vägledande myndighet och tillsynsmyndighet är Boverket. På Boverkets webbsidor kan du läsa mer om när och hur en energideklaration ska tas fram.

Lagen om skydd mot olyckor

Syftet med lagen är att alla människor ska skyddas mot olyckor. Det är bland annat här reglerna om sotning och återkommande systematisk brandskyddskontroll finns.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är den myndighet som har ansvarar för vägledning kring reglerna. Du kan läsa mer på MSB:s webbsidor. För några av reglerna har landets kommuner tillsynsansvar men uppgiften är ofta delegerad till räddningstjänsten.

Lagen om skyddsrum

I lagen finns bestämmelser om hur skyddsrum ska byggas, utrustas och underhållas.

Vägledande myndighet är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Du kan läsa mer på MSB:s webbsidor.

Livsmedelslagen

Syftet med livsmedelslagen är att säkerställa en hög skyddsnivå för människors hälsa och för konsumenternas intressen när det gäller livsmedel.

Vägledande myndighet är Livsmedelsverket. Du kan läsa mer om reglerna på Livsmedelsverkets webbsidor. Tillsynsmyndighet är landets kommuner.

Miljöbalken

Syftet med lagen är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer ska få en hälsosam och god miljö.

Det är viktigt att anpassa projekteringen till de krav som finns enligt miljöbalken. Exempel på krav kan vara olika tillstånd som krävs för att få uppföra byggnaden eller starta den tänkta verksamheten.

Folkhälsomyndigheten, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Strålsäkerhetsmyndigheten är de myndigheter som ansvarar för vägledning kring reglerna. För flera regler i miljöbalken är kommunerna tillstånds- och tillsynsmyndighet. Den nämnd som har hand om frågorna på kommunen brukar heta miljönämnden.