Exempel på annan lagstiftning
Utöver PBL finns det flera andra lagar som är bra att känna till i byggidéskedet. Här får du exempel på några av dessa lagar och relevanta vägledande myndigheter.
Fastighetsbildningslagen
Byggherren kan i vissa fall behöva göra en fastighetsbildning och kontaktar då Lantmäteriet. Fastighetsbildning kan innebära att en fastighetsgräns behöver flyttas, att en avstyckning ska göras, att flera fastigheter ska slås samman eller att servitut bildas, ändras eller upphävas. Fastighetsbildning regleras genom fastighetsbildningslagen.
Lagen om klimatdeklarationer
Syftet med lagen är att byggnader ska klimatdeklareras för att minska klimatpåverkan när byggnader uppförs.
Vägledande myndighet och tillsynsmyndighet är Boverket. På Boverkets webbsidor kan du läsa mer om när och hur en klimatdeklaration ska tas fram.
Lagen om skyddsrum
I lagen finns bestämmelser om hur skyddsrum ska byggas, utrustas och underhållas.
Vägledande myndighet är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Du kan läsa mer på MSB:s webbsidor.
Miljöbalken
Syftet med lagen är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer ska få en hälsosam och god miljö.
Det är viktigt att veta vad miljöbalken kan påverka och orsaka för hinder och kostnader för att uppföra en byggnad och bedriva den tänkta verksamheten. Byggherren kan till exempel behöva göra miljökonsekvensutredningar eller sanera förorenad mark.
Folkhälsomyndigheten, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Strålsäkerhetsmyndigheten är de myndigheter som ansvarar för vägledning kring reglerna. För flera regler i miljöbalken är kommunerna tillstånds- och tillsynsmyndighet. Den nämnd som har hand om frågorna på kommunen brukar heta miljönämnden.