Förvaltnings­skedet i en byggnads liv

När byggnaden är färdig och byggnadsnämnden har gett slutbesked är det byggnadens ägare som ansvarar för att förvalta byggnaden, det vill säga ta hand om byggnaden, både ekonomiskt och tekniskt.

Krav, behov och önskemål

Det är byggnadens ägare och/eller verksamhetsutövaren som ansvarar för att alla myndighetskrav uppfylls under förvaltningsskedet. Genom löpande underhåll sköts byggnaden så att brukarnas behov och välmående tillgodoses.

Lite förenklat kan man säga att kraven från plan- och bygglagstiftningen är dominerande fram tills en byggnad är uppförd, men under förvaltningen blir annan lagstiftning mer omfattande och påtaglig. Verksamheten och därmed kraven kan även förändras under tiden byggnaden förvaltas.

Offentligrättsliga krav enligt PBL

Enligt plan- och bygglagen ska den färdiga byggnaden hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning bevaras. Byggnaden ska också underhållas så att dess tekniska egenskaper bevaras. Exempel på tekniska egenskapskrav är bärförmåga, hygien, hälsa och miljö, skydd mot buller, brandskydd samt tillgänglighet. Andra krav enligt PBL är krav på obligatorisk ventilationskontroll och besiktning av hissar och andra motordrivna anordningar.

Andra offentligrättsliga krav

Beroende på vilken typ av byggnad och vilken verksamhet som bedrivs så finns det också krav i annan lagstiftning som är viktig att känna till, exempelvis i arbetsmiljölagen, livsmedelslagen, miljöbalken och lagen om skydd mot olyckor.

Civilrättsliga krav

Byggnadens ägare och verksamhetsutövaren ställer krav utifrån sina behov och önskemål för byggnaden och dess verksamheter. Här ingår parterna ofta olika hyresavtal som är styrande samt avtal om förvaltning av byggnaden.