Exempel på annan lagstiftning

Utöver PBL finns det flera andra lagar som är bra att känna till i samhällsplaneringsskedet. Här får du exempel på några av dessa lagar och relevanta vägledande myndigheter.

Miljöbalken

Syftet med lagen är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer ska få en hälsosam och god miljö.

Miljöbalken reglerar bland annat frågor om påverkan på natur, miljö och människa. Bestämmelserna om riksintressen och strandskydd är exempel på regler som kan påverka om din byggidé går att genomföra eller inte.

Folkhälsomyndigheten, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Strålsäkerhetsmyndigheten är de myndigheter som ansvarar för vägledning kring reglerna. För flera regler i miljöbalken är kommunerna tillstånds- och tillsynsmyndighet. Den nämnd som har hand om frågorna på kommunen brukar heta miljönämnden.

Riksintressen

Vissa betydelsefulla områden skyddas genom riksintresse, det vill säga att området innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter. Riksintressen kan till exempel vara natur- eller kulturmiljö, friluftsliv, militäranläggningar, vattenförsörjning, kommunikationer eller energiförsörjning. Vilka riksintressen som finns anges i miljöbalken. Vill du till exempel bygga inom Försvarsmaktens skyddsområden måste Försvarsmakten ges möjlighet att yttra sig över plan- eller byggärendet.

Strandskydd

Strandskyddsbestämmelser finns i miljöbalken. De är till för att bevara allmänhetens friluftsliv och tillgång till land- och vattenområden men också för att skydda djur och växter som lever på och i närheten av stränder och vatten. Generellt strandskydd gäller 100 meter från stranden men skyddet kan sträcka sig upp till 300 meter. Inom strandskyddat område är det inte tillåtet att anlägga eller bygga något. Om det finns särskilda skäl kan kommunen ge dispens för vissa åtgärder eller upphäva strandskyddet i samband med att en ny detaljplan antas.