Exempel på byggherrens aktiviteter i byggskedet

Byggherren har ansvar för bygget, vilket också innebär många aktiviteter.

Utredningar

Under byggskedet kan det uppkomma behov av ytterligare utredningar, till exempel:

  • kompletterande geoteknisk utredning
  • arkeologisk utredning (om arkeologiska fynd har påträffats)
  • utredning av till exempel VA om det har visat sig att ledningar inte stämmer överens med underlaget.

Hållbart byggande

Hållbarhet kan delas in i ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Alla måste arbeta för ett hållbart byggande ur alla tre aspekterna för att lämna över ett samhälle till nästa generation där den sociala och ekonomiska situationen är förbättrad och de stora miljöproblemen är lösta.

Under byggskedet finns ett antal saker som byggherren kan göra för att öka hållbarheten:

  • Kontinuerligt följa upp de hållbarhetskrav och miljöcertifieringssystem som projektet har satt upp för produktionen för att säkerställa efterlevnad eller hantera avvikelser.
  • Genomföra regelbundna avstämningar. En kontrakterad miljösamordnare kan till exempel göra avstämningar (miljöronder) med entreprenörerna.
  • Om miljöbedömningssystem som Byggvarubedömningen, SundaHus eller liknande används ska byggherren ta beslut och ge eventuella tillstånd till användning av produkter eller material som har klassats som avvikelser från projektets miljökrav.

Riskbedömning, uppföljning och kontroller under byggskedet

För att byggherren ska kunna uppfylla de krav, behov och önskemål (både offentligrättsliga och civilrättsliga) som finns för projektet och därmed minimera fel, brister och skador i den färdiga byggnaden behövs ett systematiskt riskbedömningsarbete. Genom riskbedömning kan du upptäcka, analysera, värdera och minimera de risker som finns.

Riskbedömning baseras på bästa tillgängliga information om byggnaden och bör utföras på nytt när det finns ny information.

 

Byggherrens kontrollorganisation

Byggherren är ansvarig för bygget och väljer hur den egna kontrollorganisationen ska ut. Den består oftast av anlitade besiktningsmän och entreprenörens egenkontroll. Vanliga typer av kontroller är mottagningskontroller, mätningar, besiktningar, provningar och samordnad funktionsprovning.

Kontrollera vid rätt tidpunkt

Att välja rätt tidpunkt för kontroller är också viktigt. Många gånger kan det vara effektivare och lättare att uppnå rätt kvalitet samt orsaka färre konflikter om kontroller utförs löpande medan bygget pågår och inte bara efter att bygget är färdigt. Exempel är fuktronder, förbesiktningar av detaljutförande och inbyggda delar.

Arbetsberedningar

En arbetsberedning är en genomgång av hur ett specifikt byggmoment ska utföras. Avsikten med arbetsberedning är att få produktionen att fungera smidigt, säkerställa arbetsmiljön och förebygga fel, brister och skador. Riskhanteringen ger underlag för vilka arbetsmoment och byggdelar som kan kräva arbetsberedning. I arbetsberedningen planeras bland annat hur momenten ska utföras, vilka hjälpmedel som ska användas och vilka som ska delta. Exempel är:

  • arbetsmoment som innebär risker, till exempel stora eller tunga lyft
  • nya moment som inte utförs tidigare
  • detaljer med kritiska moment för att säkerställa till exempel fuktsäkerhet och brandsäkerhet.

Planering för överlämning till förvaltningsskedet

För att kunna starta en förvaltning krävs en överlämning av information och kunskap från byggskedet, exempelvis information om:

  • entreprenörens kontaktperson för garantiärenden
  • planerade servicebesök under garantitiden
  • drift- och underhållsinstruktioner
  • garantiintyg för de byggdelar som har förlängd garantitid.

Vidare ska driftpersonal ha fått utbildning i systemen, och verksamhetspersonal som ska vistas i byggnaden ska ha fått utbildning i hur de fungerar.

Slutkontroll och besiktning enligt avtal

När byggnaden är färdig görs ofta en slutbesiktning enligt de avtal som finns mellan byggherren och entreprenörerna. Vanligtvis utförs slutbesiktningen av en besiktningsman tillsammans med biträdande besiktningsperson för de olika områdena, till exempel el, ventilation och fukt. Besiktningsmännen granskar utförandet med utgångspunkt dels från det avtal som finns mellan parterna, dels från dokumentation av bland annat egenkontroller. Vid slutbesiktningen ska besiktningsmannen godkänna entreprenaden om det inte finns några fel. Fel av mindre betydelse och begränsad omfattning får inte hindra att entreprenaden godkänns.