Riva, återvinna och återbruka
När en byggnad ska rivas är det viktigt att göra det på ett hållbart sätt. Rivning innebär att man tar bort en byggnad eller del av en byggnad. Även att flytta en byggnad till en annan plats innebär enligt plan- och bygglagen att byggnaden rivs.
I första hand bör byggprodukter återbrukas. Det innebär att produkterna återanvänds i samma syfte som de ursprungligen var avsedda för. I andra hand ska avfall återvinnas. Det innebär att materialet i avfallet används för nya produkter eller för att utvinna energi (förbränning).
Krav, behov och önskemål
När en byggnad rivs och material återvinns ska byggherren säkerställa att rivningen kommer uppfylla alla krav, behov och önskemål som ställs på rivning och hantering av avfall.
Offentligrättsliga krav enligt PBL
PBL har krav på att allt avfall och alla byggprodukter ska identifieras för att få så stor återvinning som möjligt. När en del av en byggnad rivs kan vissa tekniska egenskapskrav behöva säkerställas i den bibehållna delen, exempelvis bärförmåga, fuktsäkerhet och säkerhet vid användning. Det kan finnas regler om rivningsförbud i detaljplan eller områdesbestämmelser. Rivningsförbud är ett skydd för särskilt värdefulla byggnader.
Andra offentligrättsliga krav
Platsens förutsättningar och byggnadens utformning kan medföra krav på speciella åtgärder. Exempel på åtgärder är skydd mot skakningar och vibrationer som kan skada omkringliggande byggnadsverk, samt skydd för personer och egendom. Dessa krav finns i lagen om skydd mot olyckor, i jordabalken och i ordningslagen. Det finns även andra offentliga krav, till exempel i avfallsförordningen, miljöbalken och arbetsmiljölagen.
Civilrättsliga krav
Byggherren kan också ha önskemål om att återanvända material och inventarier från rivningen. Även här är avtal med projektörer, rivnings- och saneringsentreprenörer viktiga. Avtalen med de olika aktörerna är en viktig del av de civilrättsliga kraven och kontrolleras inte av byggnadsnämnden.